8.4.2011

Navetan katossa lukee ISÄ


Tuota tekstiä jään aina vintin ovea avatessa ihmettelemään, on ihan luontevaa että sisäseiniin on laskettu paalien lukumääriä ja kirjoitettu kissojen nimiä mutta miksi ulkona kattopellissä lukee ISÄ?


Kokeilin leipoa vaaleaa leipää hapattamalla, jokseenkin näin:

1. Tiistaina päivällä (klo 14) sekoitin vanhat puurot (vajaa litra), kolmisen desiä vettä, vähän hiivaleipäjauhoja ja pienen nokareen hiivaa kulhossa jonka jätin pöydälle heräilemään.

2. Viiden tunnin kuluttua (klo 19) vellini kupli iloisesti ja kippasin sen yleiskoneeseen. Lisäsin suolat, pari desiä spelttijauhoja ja sen verran hiivaleipäjauhoja että taikina sitkostui. Jätin sen kuitenkin normaalia löysemmäksi koska ajattelin kokeilla kohotusta ja paistamista padassa. Vaivasin koneella ehkä vartin ja jätin taikinan lepäämään niille sijoilleen pariksi tunniksi.

3. Ilalla (klo 21) jauhotin kolmen litran rautapadan ja kaavin taikinan sinne. Suljin kannen ja nostin padan kohoamaan yön ajaksi kellarin rappuun, siellä taitaa olla tällä haavaa kymmenisen lämpöastetta.

4. Aamulla (klo 8) laitoin uunin lämpenemään 200 asteeseen ja nostin saman tien padan kellarista uuniin. Vartin kuluttua otin kannen uunista ulos ja varttia vaille yhdeksältä sammutin uunin. Klo 9 nostin leipäpadan uunista. Aika helppoa ja onnistunutta, maku oli miedosti hapan ja lapset tykkäsivät erityisesti tästä leivästä. Taidan jatkaa harjoituksia. Terveisiä äitille, tämän muodosta tuli mieleen ne lapsuuden leipäkoneleivät!


Mekkomallia kirjasta Silmukoita, siksakkia ja pala suklaakakkua oli pakko päästä koeajamaan mutta tein vastoin kirjan neuvoja oikein järeän vastalaskoksen helmakappaleisiin. Vetihän se sitten tuon yläosan törölleen ja hätäratkaisuna ompelin siihenkin vekin. Onni onnettomuudessa, sain samalla kivaa v-muotoa tuohon yläosaan. Mekon koko on 90cm mutta ilman aluvaatetta mahtui Hilpalle (112cm). Ei nämä kuitenkaan meille tule. Tekisi mieli vielä kokeilla eri kankaista.


7 kommenttia:

 1. Tänään juuri lainasin tuon kirjan kirjastosta ja mekko näytti kivalta :) Täytyy itsekkkin joskus kaavaa kokeilla. Saa varmasti kivoja mekkoja kun yhdistelee eri kankaita.

  VastaaPoista
 2. Huippu kuvia, ihana tuulehdus Suomesta!

  VastaaPoista
 3. Niin ihana kangasyhdistelmä noissa mekoissa!

  VastaaPoista
 4. Tosi upeat kuvat, varmasti maukas leipää ja kiva mekko!

  VastaaPoista
 5. oi, mitä kevätfiiliksiä. Multa tuoksuu tänne asti :)

  VastaaPoista
 6. Leipäkone oli vaihtunut äiti-moottoritoimiseksi. Minusta oli hauska kommentti tuo lapsuuden leipäkone, sekin on jo historiaa, joka palaa ja palaa.

  Kiva mekko ja kevään ihanuus, kivoja kuvia!

  VastaaPoista
 7. Tuli mieleen että olisikohan kattopoikana häärinyt juuri kirjoittamaan oppinut pikkuihminen joka sitten on kattoon tekstin raapustanut. Jos on ollut isän apulaisena.

  VastaaPoista