26.4.2013

Ommellaan lompakko!

Näin minulla on tapana se tehdä, toivottavasti ohjeista on teillekin iloa. Olisi mukava saada kommenttilaatikkoon kuvalinkkejä jos innostutte rahapussiompelusta. Kehitysideat ja muut huomautukset ovat myös oikein tervetulleita.


Pieni määrä kankaita riittää, lisäksi tukikangasta ja vetoketju (vähintään 10cm pituinen, sen voi katkaista tarvittaessa sopivaan mittaan). Leikataan seuraavanlaiset kappaleet, mitoissa on huomioitu reilut saumanvarat (1-1,5cm).

päälikappaleet 14x12cm sekä 8,5x12cm (vetoketjun kummallekin puolelle)
kolikkotaskun vuori 10x12cm (tämä ei näy yllä olevassa kuvassa)
kiinnitysläppä kukkaron sulkemiseksi 2kpl 5,5x7,5cm
taskukappaleet 2kpl 8x12cm, 2kpl 9,5x12cm ja 2kpl 11x12cm
vuorikappale 21x12cm (tämä tulee näkyviin valmiissa kukkarossa vain sisäpuolen keskiosassa)

Tukikankaan tarve riippuu paljon käytetyistä materiaaleista, minä tuin tässä mallikappaleessa taskukappaleet, kiinnitysläpän sekä vuorikappaleen. Käyttämäni yksivärinen, tumma housukangas oli itsessäänkin tanakkaa. Lakanapuuvillasta ommellessa päälikankaatkin kannattaa tukea.

Sitten ompelemaan!


Ensiksi silitetään päärmeet kunkin taskukappaleen yläreunaan ja tikataan ne. Käänne 1cm ja sisävara pari milliä vähemmän.

Kiinnitysläpän kappaleet ommellaan oikeat puolet vastakkain kolmelta sivulta, toinen kapea pää jätetään auki. Kavennetaan saumanvarat (kulmat saa ottaa aika tarkalle!) ja käännetään läppä oikein päin sekä silitetään siistiksi.


Vetoketju ommellaan päälikappaleisiin oikeat puolet vastakkain, jonka jälkeen kolikkotaskun vuorikappale kiinnitetään niin ikään suoralla ompeleella äsken syntyneeseen saumanvaraan. Vuorikankaan oikea puoli tulee päin vetoketjua ja pienemmän päälikappaleen nurjaa puolta. Yllä olevassa kuvassa oleva ompeluksen oikea reuna on siis se, johon vuorikangas kiinnitetään.Silitetään saumat ja tikataan vetoketjun reunat. Tässä vaiheessa on hyvä kiinnittää nepparit, toinen kiinnitysläppään ja toinen tuon yllä näkyvän isomman päälikappaleen reunaan. Pituússuunnassa keskelle kappaletta, 4cm päähän päätyreunasta. Nurjalle kannattaa lisätä palanen vaikka fleeceä, neppari tarttuu paremmin kaksinkertaiseen (pehmeään) kankaaseen.


Tämän jälkeen lompakkon ulkopuoli on valmis ja siirrymme sisusten viimeistelyyn. Isoimmat taskukappaleet asetetaan vuorikankaan päälle ja tikataan taskun pohjat. Taskun syvyys on tässä 4,2cm jolloin korttia jää hieman reilummin näkymään.


Nyt kannattaa leikata taskukappaleen ylimääräiset "helmat" pois tikkauksen vierestä niin ommeltavia kerroksia on myöhemmin hieman vähemmän. Seuraavaksi sama juttu keskikokoisten taskukappaleiden kanssa. Pienimmät taskut voi aputikata paikalleen, se helpottaa myöhempää ompelua. Minä jouduin purkamaan kun en totellut omaa neuvoani.Siinäpä ne osaset ovat, sitten ommellaan koko komeus yhteen oikeat puolet vastakkain. Kiinnitysläppä aputikataan ensin vasemmalla näkyvän kolikkotaskun päälle nepparin rengaspuoli taskua päin, eli urospuoli jää ylöspäin. Kannattaa käyttää nuppineuloja, ehkä vähän mittaakin ja keventää paininjalan puristusta. Ompelen usein ensin pitkät sivut ja lopuksi päädyn. Kulmat on syytä vahvistaa. Saumanvarat tässä ympäriompelussa ovat 1,5cm. Lopuksi taas leikataan liiat pois saumanvaroista (ja ne kulmat!). Oikein päin käännettynä näyttää tältä:


Kääntöaukon sulkeminen on kurjaa, mutta kovasti tarpeellista. Saumanvarat kannattaa silittää huolella kääntymään halutusta kohdasta sisäänpäin. Ja nuppineuloista on apua tässäkin työvaiheessa. Ompele hitaasti ettei neula taitu. Minä käytin käsipyörää ja se taittui sitten kuitenkin. Farkkuneula on tässä hyvä. Sitten kortit taskuun ja kylille, jäätelökioski on jo auki!12 kommenttia:

 1. Oih, kiitos kovasti ohjeesta! Olenkin näitä jo muutaman tehnyt, mutta joka kerta sitä pitää pähkiä, miten olisi paras, niin jospa nyt välttyisin siltä ;) Linkkasin ohjeen meidän paikalliseen oe-ryhmään, kun siellä on ollut kukkaroinnostusta liikkeellä. Ettet sitten ihmettele kovaa fb-kuhinaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi kun linkittelit. Minä en tiedä fb:sta mitään mutta mukavaahan se on että sielläkin ommellaan!

   Poista
 2. voi miten upea, usksaltaisko kokeilla? hieno ohje!!!

  VastaaPoista
 3. Kiitos ohjeesta! Jotain tällaista pussukkaa olen monesti suunnitellut, että pysyisi kortit järjestyksessä. Uskaltaisikohan yrittää? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oleppa hyvä. Kannattaa kokeilla, nähdään sitten paljonko ohjeessa on virheitä. :)

   Poista
 4. Kiitos ohjeesta! Olenkin tätä mallia ihaillut aiemminkin blogissasi. Näppärän näköinen pikku kukkaro.

  VastaaPoista
 5. Kiitos! Olen yrittänyt aijemmista lompakko-kuvistasi saada mallia, miten olet lompakot tehnyt mutta tämä helpotti huomattavasti. :)

  VastaaPoista
 6. Voiko triikoosta ommella kun laittaa tukikankaan vai venyykö se siitä huolimatta liikaa? olen kirpparilta hamstrannut niitä ihania pipo ja vaatekankaan tilkkupaloja kun ovat niin ihanan värikkäitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Nyt vaan kokeilemaan. Trikoo käy varmasti yhtä hyvin jos silität siihen joustamattoman tukikankaan. Ehkä se ei kestä kulutusta yhtä hyvin kuin kudotut kankaat.

   Poista
 7. Kiitos tästä kuvasarjasta! Monta kertaa olen aikonut kokeilla tällaista pikku lompsaa. Varmasti kaivan ohjeesi esiin, kun toimerrun kokeilemaan. Nätti on.

  VastaaPoista
 8. Kiitos mahtavasta ohjeesta!
  Näitä on tullut jo muutama ommeltua :)

  VastaaPoista