29.9.2013





Elokuussa toteutui (kaksi vuotta suunniteltu) betonipallopäivä. Olipa silloin kesäistä! Maltoin antaa palleroitteni kuivua tarpeeksi ja sain ne ehjänä muoteistaan ulos. Muutamatkin betonityöt olen onnistunut pilaamaan hätäilemällä avaamisen kanssa. Toinen palloistani on sileä ja pyöreä, kaikin puolin täydellinen. Toinen taas vähän luonteikkaampi kaveri. Voisihan näitä olla enemmänkin, joskus taas kun potkupalloja löytyy pilkkahintaan. Yksi säkki kuivabetonia riitti hyvin neljään palloon, ehkä olisi riittänyt viidenteenkin.




Ompelurintamalla muistot jalostuivat tunika-leggarisetiksi Mymmelille joka olikin otettu uusista vetimistään. Kerrankin sopivasti kerhokuvauksen alla! Viime talvena neulotut villasukat (ohje Sari Savikon kirjasta Pienten Pukimet) ovat nyt juuri sopivat ja kovassa käytössä.




Villasukat ovat pesiytyneet tällä viikolla omiinkin kinttuihin, perunat korjattu kellariin ja kokkailtu marja-aroniasta kaikkea mahdollista. Tuoremehua, hyytelöä ja hilloa omenan kaverina. Kaikki maistuivat (vaikka olen aina kuvitellut tuon marjan olevan jotenkin käyttökelvoton) ja suosikiksi taisi kivuta kaunis mehu. Laitetaan siis ohje muistiin ensi syksyn varalle!

3 kg marja-aronioita
4 l vettä
3/4 tl  sitruunahappoa 

500g sokeria

Huuhdo marjat ja survo ne. Kiehauta ja jäähdytä vesi. Kaada jäähtynyt vesi marja-survoksen päälle. Sekoita viini sitruunahappo joukkoon. Happoa käytetään 1/4 tl marjakiloa kohti. Anna seoksen seisoa kaksi (mielellään kolmekin) vuorokautta kylmässä. Sekoita muutaman kerran.

Siivilöi mehu. Käytä mieluiten sideharsokangasta ja anna mehun valua kaikessa rauhassa sekoittamatta lainkaan. Näin mehusta tulee kirkas. Mittaa mehu ja lisää sokeri. Sekoita kunnes kaikki sokeri on sulanut. Sokeria käytetään 300 g mehulitraa kohti. Pullota mehu huolellisesti puhdistettuihin pulloihin. Säilytä kylmässä. 


Ohje löytyy useammastakin lähteestä, muunmuassa täältä.





Illan päätteeksi vielä tuhannen taalan kysymys: Kuka ehti talloa rieskat jo ennen paistamista? Ja pakolliset syysasterit. Pihan viimeisiä ilopilkkuja!




11 kommenttia:

  1. Houkuttelevan näköinen pinta betonipalloissa, olisi mukava silitellä :D Kauniit villasukat, leggarit ja tunika!

    VastaaPoista
  2. Ihana postaus ja niin paljon taas kaikkea kivaa. Nuo betonipallot on huikeat! Tekisi mieli itsekin koittaa.

    VastaaPoista
  3. Kauniit betonipallot! Heti alko omassakin päässä raksuttaa, josko niille keksis jotain käyttöä =) Ja hirmuisen somat on pikkuihmisen tamineetkin kaikkinensa =)

    VastaaPoista
  4. marja-aroniaa jos saisin,sitä laittaisin monta pensasta!niin c-vitamiini pitoinen marja,että...ja mustaherukan kans hyvää mehua:)
    hauskat betoni-pallot...samoin sukat,taatusti lämpimät...

    VastaaPoista
  5. Kiva idea betonipalloissa. Ja mymmeli on kasvanut ihan hujauksessa. Ihana tunika - leggari - villasukka setti.

    VastaaPoista
  6. Hihhih, kuka talloi rieskat.. :) Ompa hienot betonipallot! Tosiaan tekisi mieli silitellä, niin kivalta pinta näyttää. Kauanko kuivumiseen meni?

    VastaaPoista
  7. Voi tänne on tullu vaikka millä mitalla kaikkea ihanaa vuojen kestäneen blogitauon aikana. Pittää tulla oikeen ajan kans uuestaan (jos sitä ylimäärästä aikaa joskus on) ;) Mukavaa syksyä.

    VastaaPoista
  8. vau mikä pallerot! aroniamehua meidän äiti keitteli joskus vuosia sitten, oli ihanan makea ja värjäsi hampaat;) nykyään syödään marjoja suoraan pensaasta koiran kanssa kilpaan, lapset tuijottele hullua äitiä;) kauniit ovat taas kuvat!

    VastaaPoista
  9. Kiitos mehuvinkistä! :) Tänä vuonna ei tullu pensaisiin juurikaan marjoja, mutta ensi vuotta odotellessa.. Hienoja betonipalloja ja muita syksyn puuhasteluja.

    VastaaPoista
  10. Ihan naureskelin täällä tuota viimeistä kuvaa, ei liene vaikeata arvella kenen jäljet on rieskan pintaan painautuneet ja vähän hellallekin! Hienoja tuli palloista! t. Ritva

    VastaaPoista
  11. Ihan Wau. Kaikesta.
    Nuo pallot ovat täynnä taikaa. Vaatekerta söpönen ja sukat sellaiset, jotta tietäisin monta "tahtoo samanlaiset"
    Marja-aronian makuun olisi varmaan opeteltava. Aidasta löytyy taas tulevina vuosina, nyt isompi leikkaus verotti.

    VastaaPoista