30.8.2013

Vaippakuulumisia


Kestovaipatukseen on näemmä hurahdettava aika-ajoin uudestaan. Neljännen vauvan jälkeen perustarpeet, harsot, villahousut, pul-kuoret, taskuvaipat ja lisäimut alkoivat olla enemmän tai vähemmän loppuunajettuja. Nyt olenkin katsellut uusia (käytettyjä) hiljalleen aina kun jotain hinta-laatusuhteeltaan sopivaa on ollut tarjolla. Meillä lapset tuppaavat olemaan herkkäihoista, atooppista ja psoriaatikkoa -  eli iho pysyy kunnossa jatkuvalla hoidolla ja mielellään ilman vaippaa. Kuivaliinoja on siis oltava tarpeeksi! Kahden aiemman vauvan kanssa luovuin yökestoilusta kokonaan ja ostin kuivapintaisia kertakäyttövaippoja jotta iho saatiin pysymään kunnossa. Toinen vaippailuhaaste on tämä karun kalkkinen käyttövetemme jonka seassa useimmat iho- ja ympäristöystävälliset pesuaineet tuottavat lähinnä haisevaa pyykkiä ja haisevan pesukoneen.


Näitä "ufoja" testattiin jokunen vuosi sitten ja aluksi kaikki näytti hyvältä. Sittemmin sama likaisuusongelma palasi vaikka kuinka yritin pestä väljässä vedessä ja korkeissa lämpötiloissa. Koneen puhdistaminen sitruunahapolla auttoi yleensä viikoksi kerrallaan. Voisivat nuo toimia kuitenkin edelleen pesuntehostajina. Taidan kaivaa pallerot pitkästä aikaa esille ja kokeilla vielä kerran! Parhaiten toimivaksi olen todennut fosfaattia pehmentimenä sisältävät pesuaineet (nyt se fosfaatin käyttökään ei enää niin hirvitä kun jätevetemme puhdistetaan ennen pellolle laskemista). Pitkästä aikaa tilasin sangollisen Allegroa (tarkemmin ottaen Allegro Plus -tiivistettä) ja kahden viikon kokeilun jälkeen kone ei vielä ainakaan ole palannut haisuiseen olemukseensa. Puhdas pyykki tuoksuu myös raikkaalta ja se jos mikä on mukava asia.


Kova vesi tarkoittaa valitettavasti myös karkeita pyykkejä, puuvillaharsot seisovat käytännössä itsekseen narukuivatuksen jäljiltä. Ystävällinen kanssavaipattaja hankki meille nipun käytettyjä bambuharsoja joita on pyöritelty nyt kuukauden päivät ja totta se on että bambun sileä pinta tuntuu iholla vielä pesujenkin jälkeen. Imukyky noissa on myös hieman perinteistä puuvillaharsoa parempi. Tästä intoutuneena ostin lähikaupan alesta Novitan Bambua ja neuloin pari superpehmeää lisäimua. Hintaa näille tuli vajaat kaksi euroa kappaleelta. Tuntuvat imevän parin viikon käytön jälkeen jo hyvinkin nestettä itseensä, toivottavasti myös kestävät pesuissa.



Uusinta uutta meidän vaipatusrintamallamme ovat kuivaliinapussit. Ostin nettikirpparilta pari pussia ja totesin ne joustamattomina aika ahtaiksi, riittävät kyllä hyvin päiväkäyttöön. Ompelin sitten sokerileipurin hylkäämästä harmaasta coolmax-paidasta kaksi hieman isompaa pussukkaa ja näiden ansiokkaalla avulla yövaipatus on sujunut mainiosti jo pidemmän aikaa. Yövaippana meillä on siis pul-kuori jossa täytteenä harso tai esitaiteltu vaippa höystettynä tuhdilla bambu- tai hamppuimulla. Tavallisen kuivaliinan kanssa märkä vaipan reuna on aina tulehduttanut sisäreiden ihottuman mutta pussista imut eivät enää karkaa kun täyttöaukkokin on suljettu kuin tyynyliina ikään! Joskus se onnistuminen on pienestä kiinni. Nyt on siis pyykkihuolto toistaiseksi mallillaan ja uutta vaipatusintoa tupa tulvillaan. Tekisi jopa mieleni hankkia hieman lisää tuota kuivaliinakangasta...


15 kommenttia:

 1. hatun-nosto,ainaki minulta!Ite en oo tuohon kesto-vaippailuun lähteny,vaikka hyvä asia onkin!
  Tuosta Allegrosta oon kuullu tosi paljon hyvää...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tapansa kullakin. Minä luulisin myös pitäväni Allegrosta, aiemmat kokemukset ovat yli viiden vuoden takaa mutta silloinkaan ei ongelmia ollut.

   Poista
 2. Ihanat vaipantäytetyynyliinat :) ja kiva vaippapostaus muutenkin :)

  VastaaPoista
 3. Kestovaippailu vie mennessään.
  Meillä viimeinen villahousu alkaa vihdoinkin olemaan yökuiva. Osasyynä myöhäiseen yövaipasta luopumiseen saattaa olla äiti...Kuka meidän kestovaippoja nyt käyttää ;-)

  Jos kiinnostusta, arkistoituna olisi jos jonkinmoista vaippa-arsenaalia. Kuivaliinoja ei kyllä taida enää löytyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No vasta meilläkin isosisko pääsi yövaipastaan :) Kiitos tarjouksesta, sain juuri niin hyvän läjän perusvaipattimia että tämä poika taitaa pärjätä vaikka menisi kouluun asti harsot pöksyissä!

   Poista
 4. Hatun-nosto kestoilijoille!!! Se harmaan sävy (entinen coolmax paita)on tosi kaunis, harman sävyt sytyttä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, eipä huoli hattuja heitellä. Se on aina helpointa mihin on tottunut, pinttyneistä tavoista on vaikea päästä eroon :) Minustakin harmaa on nyt pop!

   Poista
 5. Ihan uus juttu mulle tuollainen kuivaliinapussi :D Kätevän kuuloinen. Meillä on samat vaipat nyt kolmannella käyttäjällä, kumppareita oon joutunut uusimaan :) Nuo ihan pienet on käyneet myös muutamalla lainakäyttäjällä :) Kestoilu on niin näppärä tapa vaipattaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tuo pussi on tosi hyvä juttu harso+kuori -systeemeillä. Kyllä tuossa pitkä penni säästyy kun ei tarvitse vaippoja jatkuvasti ostella ja meilläkin roskisauto käy nykyään kerran kuussa, ei onnistuisi jos vaippajätettä tulisi joka päivä.

   Poista
 6. Täälläkin on kestovaipat nyt kolmannella lapsella, vähän tarroja ja kuminauhoja
  korjailtu välillä..ja kun hankittu aikas pitkälle kirppareilta niin hintaa kertynyt
  max 60 e kaikille kolmelle yhteensä..ei kyllä kestoilu kannattaa, kuivaliinapussi
  ei ole ennen tullut mieleeni, mutta tuollainen pitäisikin tehdä..
  hieno tämä blogi:)-Maria A.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä hyvä! Kiva että täällä liikkuu kestovaippailijoita vaikken ole jaksanut aiheesta kovin ahkerasti meluta :) Kiitos!

   Poista
 7. Minä vannon kans allegron nimiin. Ollut käytössä kohta seitsemän vuotta. Pienten sivuhyppyjen jälkeen aina palattu "ruotuun". Ekologisempiakin olisi, mutta tuolla tulee vaatteet puhtaiksi ja kone pysyy hyvänä. :)
  Kestojen käyttö on jäänyt tällä meidän pienimmällä vähemmistöön. Kesä on menty kokonaan roskisvaipoilla (kuten joku isommista keksi niitä nimittää), mutta nyt ollaan taas käytetty pesuvaippojakin. Pitäisikin vähän katsella ympärille, niin löytyisi ehkä jotain uutta ja mielenkiintoista, joka koukuttaisi kestoilemaan enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sama täällä tahtoo olla että välillä hairahdun kokeilemaan ties mitä, eihän se ruoho siellä aidan takana sen kummempaa ole... Toimivuus on kuitenkin aika tärkeää ja voi kai kotimaisuudellekin laskea vähän painoarvoa? Hyvä nimitys tuo roskisvaippa :) ja vaippamarkkinatkin kun uudistuvat jatkuvasti niin hurahdus siinä uhkaa jos ehtii tutkiskella... ;)

   Poista
 8. Meillä kans tykätään allegrosta, eko-sellaisesta :) on fosfaatitonta ja zeoliititonta. Joskus joku osa minusta tahtois pientä tuoksua vaatteisiin, mutta nuorimmaisen iho-ongelmat pysyvät parhaiten kurissa, kun pesuaineissa ei ole mitään liikaa. Ja vaatteetkin oon alkanu pestä 60 asteessa, pitkällä ohjelmalla...ihan vaan sen takia, että ne vähätkin jäämät ois mahdollisimman vähissä. Vaikka tuo pesutyyli ei kaiketi kaikista ekologisinta olekaan :) Mutta ainakaan pesuaineet ei turhaa saastuta.

  Pitäisköhän minunkin taas innostua kestovaippailusta, (jos ja) kun uusi vauva syntyy syssympänä...muutamat villapöksyt on säilössä edelliseltä.. :) ihanat talvivauvalle.

  VastaaPoista